Wat te doen tegen kloven

Alles wat je moet weten over kloven

Naarmate het weer kouder wordt verstoppen we onze voeten steeds meer in sokken en schoenen. Daarmee verdwijnt ook onze aandacht voor de verzorging van de voeten. En dat is heel jammer want dat betekent in het voorjaar veel achterstallig onderhoud. En dat willen we toch niet?

Omdat we de voeten minder goed verzorgen wordt de huid steeds droger en daardoor ontstaat makkelijker eelt. Als dit gaat scheuren ontstaan er kloven. Dit is niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel pijnlijk zijn en soms gaan bloeden.

Onder de voorvoet, onder de rand van de grote teen, maar vooral rond de hak komen deze kloven vaak voor.

Hoe ontstaan kloven?

De kans op het ontstaan van kloven wordt, zoals al gezegd vergroot door kou en uitdroging. Mensen met een huidaandoening hebben ook vaker een droge huid. Te vaak je voeten met zeep wassen heeft ook een uitdrogend effect. Was ze dus bij voorkeur gewoon met water. En als je echt zeep wilt gebruiken doe dit dan met een zeepvrije zeep.

Naarmate de huid ouder wordt verliest zij ook haar vermogen om het vocht vast te houden. Ook weer een grotere kans op kloven.

En als laatste factor op het ontstaan van kloven noem ik nog de overmatige druk op de huid. Dit kan ontstaan bij overgewicht, een staand beroep of een afwijkende voetstand.

Wat te doen tegen kloven?

En als je al kloven hebt, wat doe je dan? Als er al kloven zijn neem dan eerst een kort voetenbad, waardoor de huid zachter wordt. Probeer dan met een puimsteen (nat) of eeltvijl (droog) de harde rand te verwijderen. Pas op! Het binnenste deel van de kloof is meestal veel zachter.

Voeten goed afdrogen en daarna een speciale voetenzalf voor kloven gebruiken. Dit mag best wel dik ingesmeerd worden en kan eventueel worden afgedekt met een pleister. Laat dit een tijdje goed intrekken (lees de gebruiksaanwijzing) en herhaal dit indien nodig.

Gebruik voor de dagelijkse verzorging van je voeten een crème op basis van bijvoorbeeld ureum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *